Osztalék utáni adó 2020-tól

Változnak az osztalék adózásának szabályai, jövőre már nem EHO-t, hanem SZOCHO-t kell fizetni egy meghatározott keretig, melynek mértéke 17,5%.

2020-as szabályok

A 15%-os SZJA teher továbbra is marad, tehát e tekintetben nincs változás. A korlát viszont megváltozik. Jövőre addig kell fizetni az eddig EHO korlát alá eső jövedelmek után szociális hozzájárulási adót, ameddig a minimálbér 24-szeresét el nem éri az összes szociális hozzájárulási adókötelezettség (SZOCHO) alá eső jövedelmek összege.

Mivel még nem ismert a 2020-as minimálbér összege, a jelenlegi, 161.000 Ft-os minimálbérrel tudunk kalkulálni. Ennek a 24-szerese: 3.864.000 Ft, tehát a maximálisan fizetendő szociális hozzájárulás 676.200.-Ft

Tehát ha az összes olyan megjelölt jövedelem együttes összege, ami az új SZOCHO törvény szerint szociális hozzájárulási fizetési kötelezettség alá esik (munkabér, tagi jövedelem, osztalék, stb.), eléri a minimálbér 24-szeresét, akkor az osztalék után már csak a 15%-os SZJA fizetendő.

forrás:

https://net.jogtar.hu/


“Osztalék utáni adó 2020-tól” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ez nem teljesen egyértelmű számomra.
    “akkor az osztalék után már csak a 15%-os SZJA fizetendő.”
    Tehát kifizetem az Szochó felső határát (tegyül fel hogy elérem) és mellé az SZJA-t. Az osztalékadót nem kell kifizetni? 🙂 Vagy az osztalék alatt már az adózott osztalékot értjük?

    1. Igen, jól gondolja. Amennyiben munkabére elérte a törvényben rögzített felső határt, már nem kell az osztalék után szociális hozzájárulási adót fizetnie.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük